politik 

Dyra elräkningar är nog bara regeringens första svek

Den nya regeringen anklagas för löftesbrott av många meningsmotståndare, bland annat för att dem inte hållit sitt löfte om högkostnadsskydd för de höga elpriserna. Samtidigt menar Ulf Kristersson att det bara är oppositionen som är bitter för att dem förlorat makten.

I valrörelsen lovade högerblocket att ett högkostnadsskydd för el skulle vara på plats senast första november. Dessutom lovade Sverigedemokraterna att de skulle sänka kostnaden på bensinen med hela 10 kr litern. 21 september sa Ulf Kristersson till Svenska dagbladet att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul, men med bara dagar kvar till julafton lyser högkostnadsskyddet fortfarande med sin frånvaro.

Nu pratar Ulf Kristersson istället om att högkostnadsskyddet “kan” vara klart till första februari. Sverigedemokraterna har däremot lyckats sänka priset på bensin genom en miljardsatsning som de lovade, dock med 14 öre litern och inte med 10 kr, som de gick till val på. I samma veva som Ulf Kristersson lovade att högkostnadsskyddet skulle vara på plats första november lovade Elisabeth Svantesson (M) på sitt twitterkonto att ”De första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige”, detta väcker viss nyfikenhet då det inte känns särskilt  realistisk och man lätt kan börja fundera på om hela den nya regeringen gick till val på magiskt tänkande.

När man sitter i opposition är det lätt att komma med enkla lösningar på komplicerade problem och lova att alla Sveriges problem lätt skulle lösas bara det sker ett maktskifte. Nu när den nya regeringen väl sitter på makten borde de börja inse att det inte är så lätt att styra ett land som de verkat tro i valrörelsen. Elräkningen är nog bara högerregeringens första svek för väljarna och det börjar bli tröttsamt att Ulf Kristersson skyller alla problem på Socialdemokraterna, utan att komma med lösningar hur han ska lösa problem framåt. 

Dessvärre befarar jag att de dyra elräkningarna bara är den nya regeringens första svek mot sina väljare och anser att det är dags för de att sluta med magiskt tänkande och istället komma med reella lösningar på problemen som de hävdade att de hade under hela valrörelsen. 

Related posts