Blir det en vit jul i år?

En vit jul i hela Sverige det här året är inte helt omöjligt! Trots plusgrader i Götaland och Svealand över julhelgen kan det förekomma enstaka snöbyar i de regionerna tack vare kalla vindar från väst. Norrland fortsätter att domineras av kallare temperaturer och man kan räkna med en vit jul över de regionerna. 

Prognosen för juldagarna tyder på varmare temperaturer i hela landet än vad de senaste dagarna har varit vilket kan innebära att endast Norrland får behålla snötäcket. Men väder förändras dagligen och inget är hugget i sten gällande den vita julen i Sverige, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart. Kalla vindar som strömmar in från Island kan ge snöfall på flera ställen i landet. Norrland är den regionen som kan räkna med en vit jul med temperaturer på 0-10 minusgrader.

Vädret under mellandagarna förväntas vara kyligare i hela landet där de södra regionerna får räkna med temperaturer mellan +4 och -5. Trots detta förväntas det bli töväder i sydväst med en del regn och blötsnö på sina håll. Resterande delarna av landet kan se tjocka molntäcken över himlen och känna de kyliga minusgraderna. Längs kusten förväntas det även förekomma snöbyar. De norra regionerna kan räkna med vintriga temperaturer mellan 0 och -10. Kallast blir det i Norrlands inland och fjällen med temperaturer ner mot 10-25 minusgrader. Om du väljer att åka på skidsemester under denna period se till att packa kläder efter väder. 

Det perfekta julvädret är svårt att uppnå när det finns olika föreställningar om vad det innebär. Carolina Hansson, 23, berättar kort vad det perfekta julvädret innebär för henne.

Snö och sol är definitivt något man kan räkna med, men först efter juldagarna. Januari bjuder på otrolig kalla vindar i de norra delarna av landet. Fjällen får räkna med ännu kallare temperaturer ner mot -20 eller lägre. Högtrycket ger inte mycket utrymme till nederbörd på den regionen. Början av det nya året får södra delen av landet mildare luft som medför regn och snö. Resten av månaden blir temperaturen dock kallare och töväder är historia.