Nyheter 

Studier i USA lockar många internationella elever

USA har mer än 3500 universitet att välja mellan och varje år kommer det ungefär 1 miljon internationella elever till USA för att studera. Anledningen till att USA har blivit en så populär destination för studier för internationella studenter är dels för språket men även för att skolorna håller en hög standard samtidigt som det finns enorma program och fritidsmöjligheter. Arvid är bara en av de internationella elever som har valt att studera på ett Universitet eller College i USA. 

I Augusti 2021 var det dags för eleverna på Jönköping University och ett flertal andra universitet i Sverige att göra sitt val för sina utlandsterminer, då tog Arvid chansen och ansökte till Pennsylvania där han ska studera på Penn State University. Penn State University är mest egen känt för sitt amerikanska fotbollslag men universitetet har även blivit rankad som ett utav USA:s största universitet och har närmare 100 000 elever. Arvid berättar att han valde just Penn State för att han hade hört att den hade hög världsrankning och verkade som en rolig och bra skola att gå på.  

-När jag sökte på de olika partner universiteten som Jönköpings Universitet hade samarbete med så såg jag att Penn State University var rankat som ett utav de bästa universiteten i världen.  

Bild: Bild från början av Penn State University Park campus


Akademiska skillnader

Att studera i USA är ganska olikt från att studera i Sverige. Den största akademiska skillnaden är att en kandidatexamen vanligtvis är 4 år och även om man är antagen till att plugga ett program så tillhör man inte någon klass utan man styr själv över vilka kurser man vill läsa och i vilken takt man vill läsa. Varje termin rekommenderas eleverna här att plugga 4-5 kurser parallellt med varandra men alla kurser behöver inte vara relaterade till ens program och det är upp till en själv att bygga ihop sin egna utbildning.   

-Här pluggar man flera kurser samtidigt så just nu har jag fem kurser och i varje kurs får man väldigt många små läxor att göra. Det känns lite som att komma tillbaka till högstadiet.  

Campus har allt, som en egen stad 

De flesta stora universiteten i USA är uppbyggda som en stad som har allt för att uppmuntra sina elever till att umgås med vänner och stanna kvar i området. Eftersom att allt i princip finns i området och eftersom att de flesta eleverna vanligtvis bor på skolans campus och äter i någon av skolornas matsalar så behöver man aldrig lämna campus. Många campus är uppbyggda på samma sätt där det finns många faciliteter och mycket saker anpassade till eleverna och professorer exempelvis finns det boenden, restauranger, arenor, gym, sjukhus, mataffärer och till och med egen polis just för att du ska ha tillgång till allt som du kan behöva.    

Det stora utbudet av fritidsaktiviteter som man kan göra vid sidan av sina studier gör även att det alltid finns något att hitta på. Arvid berättar att på Penn State University finns det något för alla. Alla sportintresserade kan utöva någon sport exempelvis kan man spela golf, spela tennis, klättra, åka skidor, heja på något av skollagen eller om man inte gillar sport så kan man gå med i en av universitets andra klubbar. Listan är lång på vad som finns att göra. 

2 veckor kvar till terminsstart och fortfarande inget visum

På grund av den rådande pandemin har det varit en del oklarheter gällande om man fick komma till USA och studera eller inte. Amerikanska ambassaden i Stockholm har varit stängd i över ett år vilket har resulterat i att elever har haft svårt att få studentvisum. Ett flertal svenska studenter som hade blivit antagna till skolor i USA reste över hela Europa för att få sina visum godkända. Visums processen under pandemin har varit väldigt långsam och oklar för många och med endast 2 veckor kvar tills terminsstart hade många elever fortfarande inte fått sina visum godkända.  

Oroligt på grund av pandemin

I mitten på December gick Penn State University ut med att de hade planer på att börja vårterminen på distans på grund av den stora vågen av omicron som spred sig i området men att de skulle kontrollera spridningen och ta ett beslut den 30:e December. Många stora universitet i närområdet och många universitet i andra delstater runt om i USA började gå ut med att de skulle börja vårterminen på distans så det var bara att vänta på ett beslut.  

-Jag tyckte att det var skit jobbigt att inte veta vad som skulle hända säger Arvid. 

Natten till den 31 December kom beskedet att Penn State University planerar att börja vårterminen på plats men att de fortsätter att bevakar området. Exakt en vecka efter att ha fått reda på beslutet satte sig Arvid på flyget till Washington där han skulle ta en buss från till skolan. Nu har Arvid gått sin första vecka på Penn State University och det är fortfarande mycket att hålla koll på. Det är papper som ska in och skrivas på och det är corona tester som måste tas men nu äntligen börjar allt lugna sig och falla på plats. 

https://youtube.com/shorts/YaCqekuSbzs?feature=share

Related posts