Nyheter 

Anmälde sexuella trakasserier- fick sparken

Miranda hade jobbat på restaurangen i ungefär en vecka när hon upplevde att en av hennes manliga kollegor blev allt mer närgången. En dag när Miranda och mannen i fråga hade samma arbetspass sträckte han sig efter ett föremål bortom där Miranda stod och och drog då handen längst hennes rumpa.

– Det fanns uppenbart stora utrymmen att röra sig på men han ställde sig precis bakom mig, berättar Miranda.

Men hon blev där och då chockad och drog slutsatsen att det var av misstag. Under de kommande veckorna inträffade samma sak igen och en dag bad mannen henne att komma till frysrummet för att ”kolla på en sak”. Miranda förklarade att hon var upptagen men kocken insisterade.

-Tillslut tog han tag i min arm och jag följde med i chock. 

Väl inne i frysrummet tafsade mannen igen. Strax efter kom Mirandas chef in i lokalen och hon gick raka vägen för att berätta vad som hade hänt.

– Jag berättade allt och bad om att inte få några fler pass med honom och hon försäkrade mig om att de hade nolltolerans mot sådant beteende. 

En rapport från 2019 visar att Miranda är långt ifrån ensam om att erfara sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Rapporten från arbetsförmedlingen visar att drygt en av tio kvinnor hade någon gång under året 2019 upplevt sexuella trakasserier från antingen chefer, kollegor eller kunder. Bland kvinnor i 16-29 års ålder som deltog i studien hade en av fyra kvinnor blivit utsatt under en 12-månaders period. Undersökningen visade att trakasserierna drabbade en större andel yngre kvinnor samt vikarier och praktikanter.

Miranda fick vidare information om att mannen skulle förflyttas till en restaurang i Stockholm för en andra chans vilket hon upplevde märkligt med tanke på att samma sak kan utspelas där. Men hon var tacksam att han inte skulle jobba kvar med henne. Han fortsatte dock att jobba under samma arbetspass som henne fram till att detta byte skulle ske vilket Miranda beskriver som mycket obehagligt. Efter att Miranda polisanmälde händelsen märkte hon dock ett skifte i hur chefen och de andra arbetarna bemötte henne.

– De slutade svara på mina meddelanden och de andra kockarna mötte inte min blick inne i köket.

En dag blev hon inkallad på möte och fick sparken med motiveringen att de inte hade råd att ha kvar henne. Miranda menar att det hade anställts personer efter henne och hon gissar att polisanmälningen hade med saken att göra. Hon lovades arbetspass till slutet av Januari men fick sedan besked om att mannen i fråga hade samma arbetspass vilket gjorde att de valde att ha honom där framför henne.

Enligt arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen är det arbetsgivarens ansvar att sätta stopp för sexuella trakasserier. Det är även arbetsgivarens ansvar att förebygga sexuella trakasserier genom att regelbundet genomgå rutiner och riktlinjer med personalen. Miranda informerades inte om något skyddsombud på arbetsplatsen vilket lämnade henne hjälplös utan jobb och dessutom med en obehaglig erfarenhet.

-Det känns bara tråkigt, eftersom att jag inte hade någon tidigare vetskap visste inte jag inte vad jag skulle göra, det ända jag visste är att det inte hanterades bra.

Miranda planerar nu att gå vidare med händelsen till polisen och hoppas på en ersättning från arbetsgivaren i fråga.

Lyssna på ljudfilen för att höra lite av Mirandas ord, samt tips på hur du skall gå till väga om du råkar ut för trakasserier på jobbet.

Besök ST fackets hemsida för att läsa mer om trakasserier på arbetsplatsen.

Related posts