Nyheter 

Jönköpings kommun föreslår en plats för nytt fängelse

Statistiken på brotten fortsätter att öka runt om i landet och i samband med att fängelser och häkten fylls är kriminalvården i stort behov av att bygga en ny anstalt. Jönköpings kommun har ett förslag på en lämplig plats söder om centrala Jönköping. 

Flera kommuner i Östergötlands och Jönköpings län har fått en förfrågan om att bygga ett nytt anstalt och Jönköpings kommun har ett förslag på en passande plats för ett nytt fängelse. 

I en artikel publicerad av SVT säger Sven Rydell  i ett pressmeddelande;

-Vi har tittat på ett flertal tänkbara platser och föreslår en placering söder om industriområdet Torsvik. 

Östergötlands eller Jönköpings län 

I somras gick Kriminalvården ut med en intresseförfrågan till Östergötlands och Jönköpings län om de skulle vara intresserade av att bygga en ny anstalt någonstans i länet. Totalt har nio kommuner visat intresse för bygget varav sju av dessa kommuner ligger i Jönköpings län. Den nya anslaten beräknas ha plats för 400 intagna och anslaten kommer medföra ungefär 300 nya arbetsmöjligheter. 

Kriminalvårdens utredning

Projektet är beräknat att vara färdigt åtta år från dess att ett beslut har tagits. Under vintern kommer Kriminalvården göra en utredning och göra en bedömning utifrån mark, infrastruktur samt möjligheten att rekrytera tillräckligt mycket personal. Under nästa år kommer de återkomma till kommunerna som anses vara kvalificerade för bygget.  

I en intervju med en student på Jönköpings universitet får vi ta del av vad en invånare tycker om att det byggs en anstalt så nära stan. 

Related posts