Nyheter 

Blandade känslor inför utbytet

Det är många studenter från Jönköping university som nu åker hemåt över jul för att sedan förhoppningsvis spendera vårterminen i utlandet. Det är mycket att förbereda för utlandsstudier, man bör hyra ut lägenheten och skaffa boende i det land man skall till. Pågrund av den förhöjda statistiken för corona finns risken att alla förberedelser kanske är förgäves. 

Ester Marklund är student på Jönköpings universitet, hon skall till Nederländerna, ett land nyligen gick in i lockdown och skall förbli så över jul. Ester sitter hemma i Piteå, hennes lägenhet i Jönköping är uthyrd och hon är i processen av att arrangera boende i Nederländerna. Inför den osäkra situationen berättar Ester att hon varken försöker tänka positivt eller negativt.

”Jag försöker att inte känna så mycket, jag är rädd att om jag har för höga förväntningar kommer jag att bli besviken med tanke på corona-situationen. Samtidigt som jag egentligen är väldigt taggad.”

Frågan är inte bara om hon kommer iväg eller inte, utan också om hon kommer spendera vistelsen isolerad i ett studentrum eller faktiskt få uppleva landet. Jag frågar om hon i det scenariot ändå skulle vilja åka. Hon menar att eftersom Sverige inte har varit i lockdown har hon ingen uppfattning om hur tufft det är. Men att det beror lite på hur hennes boendesituation kommer att se ut.

”Om jag bor i studentkorridor med andra så kanske det är några människor som man får lära känna extra bra” menar Ester.

Om hon inte får åka alls har Ester lite olika planer. Eftersom att programmet i Nederländerna är på distans har hon möjlighet att läsa det varifrån hon vill.

”Jag tror att jag i sådana fall skall ta mig friheten att upptäcka platser på ett så corona-vänligt sätt som möjligt. Om det är Sverige, Polen eller Uganda, vet jag inte”

Pernilla, en annan student på Jönköpings Universitet, har blivit accepterad till ett universitet i Milano, Italien. Landet har infört en regel om att det krävs ett green card för att ta sig in i landet, som fungerar som ett bevis att man är fullt vaccinerad. Pernilla berättar att hon har blandade känslor inför utbytet. Dels känner hon sig oförberedd och dels exalterad, samtidigt är hon osäker om hon verkligen får åka iväg. 

“Jag väntar bara på att det skall komma ett negativt mejl” säger Pernilla. 

Det är dessutom svårt att hitta boende i Italien, av andra anledningar än Corona, det är svårt att hitta en bostad med corona-säkert avtal. De gör det ännu mer tvivel kring resan. Pernilla ser ingen anledning till att åka om hon behöver vara isolerad. 

“Hela grejen med att åka utomlands är att upptäcka kultur och miljö, så nej, då blir jag kvar i Stockholm” säger Pernilla. 

Related posts