Nyheter 

Ungdomar gör poddteater i pandemitider

COVID-19 viruset fortsätter att göra det svårt för kulturverksamheter att arbeta med sina aktiviteter. Det gäller inte minst ungdomsteatern Teater16 vars planerade föreställning var tvungen att ställas in – men inte helt. Föreningen jobbar nu med att digitalisera sitt uppträdande för att bibehålla säkerheten och gemenskapen.

Det är tisdag eftermiddag. I en grönmålad lokal med mattäckt cementgolv sitter en grupp ungdomar så nära varandra som det är tillåtet. En påminnelse av pandemin hänger över dem i papier-maché: en jättestor skulptur av COVID-19 viruset. Ungdomarna tillhör gruppen Teater16, en lokal teaterförening som riktar sig till människor mellan åldrarna 16 och 25 år. Felicia Berling, en av gruppens medlemmar, förklarar att det startas en ny ensemble för varje föreställning som ska sättas upp.
– Just den här gruppen har existerat i ungefär ett år och det kommer nya människor hela tiden, säger hon med ett leende.

Ensemblen vilar innan repetitionen i Lokal16 nybyggda café.

Teater16 har funnits sedan våren 2011 och enligt en av föreningens grundare, Jonas Jansson, så är det en enorm skillnad på hur Teater16 fungerar och ser ut nu jämfört med hur det såg ut när föreningen först började.
– Då var det 10 ungdomar som satte upp en pjäs i en aula. Vi ville bygga en mötesplats för all form av kultur!
Med hårt arbete och initiativ blev drömmen verklighet. Teater16 är nämligen bara ett utstick ur den ännu större föreningen Lokal16 som arbetar med i stort sett alla former av kultur riktade till ungdomar: allt från rollspel, musik och konstutställningar. Dock har pandemin påverkat ungdomslokalen på samma vis som den har påverkat resten av samhället, det är inte längre möjligt att starta upp eller fortsätta med större fysiska projekt. Det gäller även teaterföreställningarna, vilket gjorde att ensemblen helt fick planera om.

”Fram till scen 15 jobbade vi med manuset som om det skulle vara inför publik vilket innebar att vi fick jobba i grupp och svara på andras repliker. Nu jobbar vi i stort sett helt själva”

Dagens övning går ut på att improvisation och att förmedla olika känslor och sinnesstämningar. Repetitionen avviker dock från det som medlemmarna i Teater16 nu har blivit vana vid, vilket är att öva på sina repliker i enrum. I och med pandemin ska nämligen pjäsen ”Trogen dina seder” bli en teater i podcastformat. Rickard Arnesson, också en medlem i Teater16, är väldigt positiv till den förändringen.
– Det blir dubbelt så säkert på det viset, både för skådespelare och publik. Fram till scen 15 jobbade vi med manuset som om det skulle vara inför publik vilket innebar att vi fick jobba i grupp och svara på andras repliker. Nu jobbar vi i stort sett helt själva då vi inte behöver vänta på de andra skådespelarnas reaktion eftersom teatern är i poddformat. Vi som skådespelare behövde inte heller ändra om speciellt mycket i hur vi spelade våra karaktärer eftersom vi började med att träna in manuset, så i slutändan blev det inte superstor skillnad.
– Det bör dock tilläggas att det är svårare att förmedla känsla när man bara använder rösten, flikar skådespelarkollegan Elina Henriksson in.

Den som däremot märker skillnad är Jonas som producerar teatern.
– Under tiden jag har jobbat med teater så har min styrka alltid varit i koreografin och skådespelarnas rörelsemönster. Nu har jag bara rösterna att jobba på! Det är en positiv utmaning. Den största skillnaden är därmed i regin, man måste hela tiden lyssna: låter det verkligen så som jag tror att det gör? Hur ska man blanda den färdiga produkten?
Att satsa på att skapa podcasts ligger för tillfället rätt i tiden. Enligt Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet lyssnar ungefär 83 % av svenska studenter lyssnade på någon form av podcast år 2020, vilket är en ökning med 10 % från år 2019.  I lyssnade 68 % av alla svenskar på någon form av podcast under 2020.

Jonas Jansson börjar med en avslappningsövning för få igång gruppen. Övningarna sker så mycket på distans som möjligt.

Trots pandemin träffas gruppen fortfarande i person. De är dock väldigt noga med att hålla distansen till varandra.
– Jag tycker det är bra att man får träffas i verkligheten, det går ihop gruppen, påpekar Jonas.
Gemenskap verkar vara ett återkommande tema i gruppen och medlemmarna håller med att det är skönt att få träffa andra då all deras undervisning inte längre sker på plats i skolan.
Rickard understryker vikten Teater16 har haft för honom både när det kommer till umgänge och personlig utveckling.
– Jag tycker det är väldigt viktigt att det finns aktiviteter för unga på detta viset. Det ger en möjlighet att testa sig fram, lära sig nya saker och hitta en gemenskap. Det är något som man måste hitta själv utanför skola och arbete.

Pandemin må ha ställt till det för teatergruppens planer, men den kunde ändå inte ha kommit lägligare. I tre års tid har Lokal16 jobbat mot att ha en egen inspelningsstudio samt kontrollrum, vilka båda blev färdigbyggda för några månader sedan. Det är alltså inte enbart för virusets skull som Teater16 nu jobbar med teater i podcastform. Projektet anordnades i samarbete med Riksteatern och teaterprojektet Länk och finansierade bland annat genom den Allmänna Arvsfonden. Ännu längre in i framtiden hoppas Jonas Jansson på att starta en yrkesutbildning i poddteaterteknik på Lokal16.
– Vi har en massa projekt på gång, vi får se vad som händer i framtiden! säger han avslutningsvis.

Sonja Larsson
Skribent

Related posts