Queenie i butikenMat & Dryck Reportage 

En del av Sri Lanka i Jönköping

I ett hörn intill butiken står jag och vakar över Juneporten och resecentrum. Flera personer står och väntar på länstrafikens bussar, en del går ner mot tågen och bussarna som tar de till platser längre bort. Trots Corona är en del på resande fot, men ännu fler stannar hemma. Det är därför jag nu står i hörnet till en del av Sri lanka, och inväntar Queenie Tingman.

Vi reser inte lika frekvent längre på grund av pandemin, men det kanske vi inte behöver heller.1985 var året då Queenie lämnade Sri Lanka med en ring runt fingret och svensken Gunnar i sin hand. Hon tyckte egentligen inte om Sverige, men hon kunde inte slita tankarna från mannen som hon träffade för tre år sedan i sitt hemland. Han från Sverige, som kom några månader om året för att hälsa på och som var så där påfrestande kär i henne. Inte visste hon då att han skulle ge henne en start på ett helt annat liv i Sverige vid 22 års ålder.

Idag är hon 58 år. Det är en eftermiddag i januari 2021 och snön på marken har börjat smälta till det snöblandade regnet som faller ner från himlen. Ibland kan en resa du gör bli en upplevelse för någon annan, och på samma sätt kan någon annans resa bli en upplevelse för dig. Just nu inväntar jag en upplevelse utanför Queenies butik. Det behövdes inte en lång resa för mig denna gång. Bara en kämpig, 15 minuters cykeltur i snöblandat regn, is och slask för att ta mig till en del av Sri Lanka.

När du lagar mat, det är maten du kan lita på.

När Queenie tillslut anländer möter hon mig med ett leende och låser upp sin butik. Jag flyttar mig från hörnet som jag har stått i för att undvika regnet och vinden, å vi båda kliver in snabbt för att undvika det ruggiga, gråa vädret. Jag möter doften av alla markanta kryddor och teer, och så fort Queenie tänder lampan och dörren är stängd; är det som att vädret utanför inte existerar längre.

Gröna stora palmväxter, bananträd och chiliplantor fyller rummet tillsammans med de färgglada förpackningarna som står uppradade på hyllorna. En stor, färgglad bukett pryder även hennes kassadisk. En bukett som hon fick i veckan av en tacksam besökare.

Sri lankesisk ceylon kanel från butiken. Lätt att bryta och söt till smaken.

Här kan du hitta allt du behöver för att lyckas med den Sri Lankesiska matupplevelsen. Många personer reser till andra sidan jorden eller går på restaurang för att få uppleva nya fantastiska smaker från världen över. Men Queenie förespråkar annorlunda; det är maten du själv lagar som du kan lita på.

Everybody can, if you have willing. Without willing, no one can.

När Queenie kom till Sverige kunde hon däremot inte laga mat. Hon var aldrig den som hjälpte till i köket hemma i Sri Lanka. Hon hade bara sett sin mamma i köket och vad det var hon använde till maten. Eftersom Queenie också är en av 13 barn blev det en hel del mat som lagades.

Det var först när hon kom till Sverige som hon började lära sig laga mat, och då på egen hand. Queenie berättar med stolthet att hon inte har tagit en enda kurs i matlagning. Ändå har Queenie blivit så duktig att hon tillslut öppnade en egen restaurang. Restaurang Asparas, som låg nära högskolan i Jönköping. Det gick lite för bra för restaurangen och arbetsbelastningen blev tillslut för hög för Queenie. Hon sålde restaurangen 2007.

Intervju med Queenie i hennes butik. Hon ger en hälsning till alla som vill testa på det Sri lankesiska köket hemma.

Efter sina år i restaurangbranschen förstår hon hur svårt det är att hålla uppe kvalitén på maten som serveras, därför vill hon nu inspirera dig och många andra att istället laga ännu bättre mat hemma. Butiken har nu varit öppen sedan Februari förra året.

– Ibland är det okej att gå på restaurang, men det är inte så färskt, tillägger hon grimaserandes medan hon skakar på huvudet.

Queenie är övertygad om att alla kan så länge man har viljan. Och idag kan hon ge sina kunder rätt verktyg för att lyckas med Sri Lankesisk mat i deras egna kök.

Efter mitt önskemål förklarar Queenie hur man lagar en klassisk Sri lankesisk/indisk rätt, nämligen Dhal Curry med ris och papadam. Hon säger sin viktigaste ingrediens först, nämligen att alltid gå på känslan.

– Jag tar inga mått, jag tycker inte om mått, men jag gör från känslan. (…) Jag kan inte säga att jag hatar mått… Men I don’t like it, säger hon och skrattar.

Ingredienser till Dhal Curry.

En kvinna kliver in i butiken. Kvinnan ler stort och säger att hon bara ville säga hej eftersom hon gick förbi, men att hon kommer in igen på fredag. Queenie förtydligar att de då ska laga egg hoppers tillsammans och kvinnan nickar med förtjusning.

Queenie förklarar senare till mig att trots hennes ogillande av recept med mått, så visar hon gärna hur det går till. Kom hit och se, helt enkelt. Men om du vill testa hemma så har vi ett recept här. Utgå från känslan och smaka dig fram.

En typisk tallrik från Sri lanka, närmst dig i gult har du Dhal Curry.

Dhal Curry med Ris & Papadam (ca. 4 pers)

 • 2-3 dl Röda linser (Tvätta)
 • En fjärdedels/halv lök
 • Två/tre vitlöksklyftor
 • Currylöv
 • Pandanblad
 • Röd chili, går bra torkad
 • Kokosolja
 • ca 2-3 nypor senapsfrön
 • Gurkmeja
 • Curry (mörk sri lankesisk)
 • Kokosmjölk/kokospulver
 • För mer smak: tillsätt två stötta kardemummakärnor samt en liten kanelbit vid kokning.
 • Basmatiris
 • Papadam

  Gör så här:
 • Tvätta linserna och lägg de i en kastrull med vatten. Vattnet ska vara ungefär en centimeter över linserna.
 • Hacka lök och vitlök grovt. Tillsätt en del lök/vitlök i kastrullen med linser. Krydda sedan med gurkmeja, curry, pandanblad, currylöv och salt. Koka upp och lägg åt sidan.
 • Hetta upp en ny kastrull med kokosolja, tillsätt senapsfrön och låt de poppa.
 • Ta sedan en del av löken och bladen från linserna samt chili och bryn tillammans med senapsfröna.
 • Ta sedan den brynta blandningen och lägg i kastrullen med linser.
 • Tillsätt sedan kokosmjölk i önskad mängd och koka upp igen.
 • Tvätta riset. Koka upp en del ris till två delar vatten och låt det sedan stå på låg värme till anvisad tid. Rör inte om.
 • Fritera papadam enligt förpackningens anvisningar.

Kort om Sri Lanka

Sri lanka är en tropisk ö belägen precis under Indien i den indiska oceanen. Huvudstaden är Colombo, vilket synas genom de höga husen till jämförelse med andra städer i landet. En tredjedel av ön består av natur men trots det är ön befolkad med över 21 miljoner människor på de ynka 65 610 km2. Det tropiska klimatet och de sceniska vyerna lockar turister världen över. Många i landet livnär sig på lantbruk och turisterna lockas också till den närodlade, ayurvediska maten. Innan 1972 hette Sri Lanka Ceylon, vilket fortfarande omnämns med landets egenodlade te och kanel.

Te från Queenies butik. Hon ger en stark rekommendation att testa den vänstra, Ceylon B.O.P.
Emma Nordin
Skribent och mediestudent

Related posts