Karriär Psykisk hälsa 

Från psykisk ohälsa till drömkarriär

Det är en tuff resa som Frida Garmenius har gjort. Hon har tagit sig från botten till toppen. – Utifrån en destruktiv självbild, mitt sätt att ignorera min kropps signaler och de orimliga krav jag ställde på mig själv så hamnade jag i en djup utmattningsdepression.

Karriär just nu

Jag besöker Fridas kontor, där hon möter personer som har bokat samtalstid med henne. Det är en glad tjej jag hälsar på i entrén. Hon visar mig till sitt arbetsrum där vi slår oss ner i de vita fåtöljerna. Idag är Frida en del av en ideell organisation som arbetar med ungas psykiska hälsa. Hon har som uppdrag att samtala med personer som behöver extra stöd. Med sin bakgrund känner hon att hon förstår måendet hos personerna hon möter och brinner för att göra skillnad.

– Genom mina erfarenheter av min egen resa är min vision att få göra skillnad för andra människor som befinner mig i samma situation som jag en gång var i.

Vad brinner du för?

Frida börjar att gestikulera och lyser upp i ansiktet när hon får frågan. Hon brinner starkt för skolsystemet och för barn och ungdomar. Frida tror att man tidigt behöver börja jobba med psykisk hälsa i skolan. Ett sätt att arbeta med detta tror hon är genom fysisk aktivitet som spelar en viktig roll i hjärnans utveckling. Frida menar att hon är en av dem som tror på att mer rörelse och idrott i skolan bidrar till bättre psykisk hälsa.

– Jag tror att samhällets höga krav är det som gör att allt fler unga drabbas av psykisk ohälsa i tidig ålder. Därför är det viktigt att undervisningen i skolan fokuserar mer på psykisk hälsa.

Vision

Hon vill alltid vara aktivt drivande i frågan om psykisk hälsa och kommer alltid jobba för att utbilda unga inom ämnet. Som nästa steg i karriären vill Frida agera inom idrotten och påverka synsättet på fysisk aktivitet och dess koppling till hälsan. Frida ser också kroppen som en helhet och menar att man måste ta hand om hela kroppen.

– Jag tror att ett starkt välmående handlar om alla delar, fysiskt, psykiskt och mentalt.

Foto: Nora Axelsson

Fridas tips till dig som lider av psykisk ohälsa och vill ta sig vidare mot en bättre hälsa:

Till dig som mår dåligt. Läs följande artikel för att se de tecken som tyder på utmattning:

Nora Axelsson
Skribent

Related posts