Nyheter 

Storyn om Stadion

År 1910 bildades Malmö Fotboll förening av ett par lokala eldsjälar som både lyckades få ihop spelare och en hemmaplan. I år, 109 år senare det ett decennium sedan Malmö FF:s nuvarande hemmaarena invigdes. Vägen dit, har varit allt annat än kort.

Mellan 1910 och 1957 höll Malmö FF till på Malmö Idrottsplats som i folkmun i dag kallas gamla idrottsplatsen. På Malmö IP fick malmöiterna se en allsvensk klubb sakta men säkert  formas med allt vad det innebar.  

Norra ingången till Malmö Idrottsplats

Största meriten under perioden blev de tre raka seriesegrarna mellan 1949-1951. Intresset ökade, och i takt med detta började publiken strömma till. Med en större supporterskara fanns behovet av en större arena och det behovet tillgodosågs när Sverige 1958 arrangerade världsmästerskapet i fotboll. Sverige hade inte tillräckligt med arenor som var stora nog för internationella stormatcher och beslut togs om att en ny var tvungen att byggas. Malmö FF:s behov och Malmö Stads visioner och önskan om en större konsert/Idrottsarena var anledningar till varför man valde att bygga en arena i Malmö.

Malmö blev en Fotbollsstad

Malmö stadion, som den nybyggda arenan fick heta invigdes med en gruppspelsmatch mellan Västtyskland och Argentina som slutade 3-1. Sverige arrangerade även fotbolls-EM 1992 och även där fick Malmö Stadion vara värd för ett antal matcher. Efter att fem matcher spelats under fotbolls-VM var det dags för Malmö FF att stega in på stadion som rymmer 26 500 åskådare. En kraftig ökning från Malmö IP som rymmer 7 600 åskådare.

Malmö Stadions södra långsida

De nästkommande 50 åren bringade stora framgångar och de som var och tittade på Malmö FF fick se ett lag som klättrade till att bli det mest meriterade i hela Sverige. Med åren blev också MFF ett publiklag och engagerade stort i staden. Publiksiffrorna pikade framförallt under 2004 när klubben tog sitt första SM-guld på 16 år. 20061 personer i snitt såg matcherna som spelades under det året.

En Stadion för framtiden

Med åren som gick så blev den, på 50-talet väldigt moderna anläggningen så småningom omodern. Betongpartier började bli till åren och behövde renoveras, kioskutbudet var begränsat, och löparbanan som omringar planen gjorde att närhet mellan publik och spelare var obefintlig. Peter Åhlander, kommunikationschef i dagens Malmö FF har varit aktivt involverad i föreningen sedan 1996 och han menar att det hade varit ohållbart med Malmö stadion i längden.

-Malmö FF har alltid varit en klubb som velat ligga i framkant och ”gamla stadion” låg lite som en bromskloss för att vi verkligen skulle blomma ut.

Det arbetades flitigt under början av 00-talet och planer skissades fram till det som skulle komma att bli Swedbank stadion. Malmö FF:s nuvarande hemmaarena. Den 23:e april 2007 togs det första spadtaget och den 13:e april2009 var det dags för invigning. Den byggdes för 695 miljoner, nästan dubbelt så dyr som den näst dyraste arenan i allsvenskan vid den tiden. Åhlander beskriver betydelsen som enorm.

-Det var overkligt när den stod klar. Vi hade fått Sveriges dyraste, snyggaste och bästa arena. Det är internationell klass som fortfarande håller högsta nivå i dag. Vi strävar  alltid efter att vara störst bäst och vackrast.

Premiärmatchen vann Malmö FF mot Örgryte IS med 3-0 inför23347 åskådare. Det var starten på vad som skulle ge MFF stora framgångar i sin nya ”hemmaborg”.

Det gyllene decenniet

När Swedbank stadion invigdes hade Malmö FF tagit ett guld på 21 år. Åhlander pratar om att alla såg den nya stadion som en nystart.

-Det fanns en viss frustration i och runtomkring klubben. Vi var bättre såhär och känslan var lite att vi skulle ta revansch. Och det blev verkligen effekten också om man ser vad vi har åstadkommit sedan nya stadion invigdes.

2010 avslutades med ett SM-guld och inledde decenniet som skulle komma att bli ett av de mest framgångsrika i Malmö FF:s historia. Klubben har under 10-talet vunnit allsvenskan fem gånger. Laget har även kvalificerat sig till Europaspel i form av Champions League- och Europa League två gånger vardera.

Stödet på Stadion

I dag heter Swedbank Stadion endast Stadion eftersom kontraktet för namnrättigheterna gått ut. Tidigare hyrde Malmö FF in sig i arenan men efter de senaste årens framgångar äger klubben den till 100% själva. Åhlander pratar också om hur supportrarna har gjort Stadion till sin egen och att han ser dem som en stor del i den nya storhetstiden som MFF befinner sig i.

-Vi har alltid haft ett stort stöd men med nya stadion har det blivit ett helt annat intresse och framförallt ett helt annat tryck som bär laget fram i tuffa matcher. Vi hade aldrig varit där vi är utan våra supportrar.

På sociala medier uttrycker sig ofta Malmöspelarna sin glädje över supportrarnas sätt att heja fram laget på stadion. En av lagets stjärnor, den danske mittfältaren Anders Christiansen skrev efter upphämtningen mot Gent i höstas såhär:

-Möjligheterna finns fortfarande kvar! Erat stöd igår gav oss energi att komma tillbaka i matchen. #FramåtMalmö

Stadion lever vidare

På Malmö Idrottsplats spelas det i dag fotboll i damallsvenskan och gamla Malmö stadion ska rivas inom en snar framtid och ge plats till en modern multiarena. Nya stadion lär dock stå kvar som Malmö FF:s hem ett antal år om man frågar Åhlander.

-Vi är inne i en bra sportslig period och ägandet av hela Stadion ger oss möjligheter och bygga hela Malmö FF större. Jag tror Stadion kommer leva i många, många år till.

Daniel Bakran

Related posts