Nyheter 

Ett nytt år i New York

Varje år samlas hundratusentals människor i centrala Manhattan för att fira in det nya året. Ännu fler människor, miljoner, följer firandet hemifrån sina tv-soffor. Traditionen att se ’the ball dropping’ på Time Square är mer än 100 år gammal. 

Redan tidigt under årets sista dag har en folkmassa börjat att samlas på Time Square. Det vimlar av poliser på området. Säkerhetspådraget ökar mer och mer för varje år. Men det är inte en stressad stämning på en av världens mest populära platser för att fira in det nya året. Istället känns det lugnt. Människorna som samlas är glada, spända inför kvällens festligheter. De har med sig fika, varma kläder och något att sitta på. Klockan är bara elva på förmiddagen men torget är redan fullt. Nu börjar den långa väntan inför tolv-slaget. 

Klockan är bara elva på förmiddagen men torget är redan fullt. Nu börjar den långa väntan inför tolv-slaget. 

Den långa väntan har börjat – trots att klockan bara är 11 så är Time Square fyllt av människor som är redo att fira in det nya året.

Kortspel och nya vänner – 12 timmar kvar. Allt eftersom utrymmet på Time Square fylls up, så spärrar poliser av. Av säkerhetsskäl så rutas området in av metallstängsel. Detta betyder att när du väl fått din plats, så kan du inte lämna den. Och det finns varken mat eller toaletter att tillgå. Men det här skrämmer inte Yessi Martinez som har kommit från México för att uppleva det kända nyårsfirandet i New York. Yessi och hennes vänner är väl förberedda, de har mat med sig, men ingen dricka för att slippa att bli kissnödiga. De har också kortspel för att fördriva tiden. Att spela spel är de inte ensamma om, runt omkring oss sitter fler grupper och spelar olika typer av spel. Det är inte mycket engelska som hörs i luften, istället är det spanska, mandarin och många andra språk. Yessi har redan lärt känna flera nya vänner, två bröder från Cuba och en annan från Argentina. Det är en vänskaplig stämning i luften, alla är här i väntan på samma sak, ett nytt år. 

Mycket människor, på få kvadratmeter. Trots att klockan inte är mycket mer än elva så är Time Square redan fyllt av folk. 

En lång väntan – 9 timmar kvar. Det är många, långa timmar fram tills midnatt men tiden fylls upp ändå. När klockan är 15 börjar diverse artister sina genrep inför kvällens framträdanden. Varje år är det flera kända sångare som sjunger live och andra kända personer som dyker upp, i år är det bland annat superstjärnan Christina Aguilera som väntas. Nohemi Gutierrez, som är en vän till Yessi, filmar ivrigt på sin mobil. Hon tycker att det är konstigt att se genrepen nu, när alla artisterna ska sjunga igen på samma plats senare ikväll, men hon passar ändå på att få filmklipp på sina idoler i dagsljus. Enligt Nohemi är nyår på Time Square ett måste, en av alla de där saker man ska ha gjort en gång i livet. En självklar punkt på hennes bucketlist. Bröderna från Cuba håller med om att nyår här i New York är viktigt. För dem symboliserar nyårsafton på Time Square frihet. En frihet som de saknar i sitt hemland, men har funnit här i Amerika. 

Bröderna från Cuba håller med om att nyår här i New York är viktigt. För dem symboliserar nyårsafton på Time Square frihet. En frihet som de saknar i sitt hemland, men har funnit här i Amerika. 


Nedräkningen kan börja – 6 timmar kvar.Några timmar senare har mörkret fallit och klockan har äntligen blivit 18. Nu börjar den officiella nedräkningen på Time Square. Om bara två timmar drar live-sändningen igång och föreställningen kan börja. Med solnedgången har det också blivit kallare och många som befinner sig på plats är nog tacksamma för att det trots allt är en mild decemberdag. De senaste timmarna har det märkts att otåligheten har börjat att sprida sig i folkmassan. Efter mer än fem timmars väntan är många trötta och kalla. Men nu börjar äntligen de första festligheterna. Årets sponsorer delar ut hattar som lyser och ballonger. Folkmassan räknar i kör ner sekunderna, inte till tolv-slaget ännu, men åtminstone till sex-timmarsslaget. 

Nohemi Gutierrez och Yessi Martinez tillsammans med sina nya vänner från Cuba och Argentina. 

Äntligen live – 3 timmar kvar. Vid det här laget börjar kylan kännas i kroppen. Det är lätt att vilja ge upp allt eftersom timmarna går. Att strunta i Time Square och den dumma bollen. En dum boll som folk har sett falla sedan 1908. Det ska nog gå att orkar vänta i några timmar till. Nohemi och Yessi dansar och hoppar för att hålla värmen. Live-musiken, som är fylld av energi och glädje även om det märks att även artisterna fryser, är ett välkommet avbrott i väntan. Uppträdanden får tiden att gå och dansandet håller undan kylan. Åtminstonde för en stund.  

Det är lätt att vilja ge upp allt eftersom timmarna går. Att strunta i Time Square och den dumma bollen.

En dum boll som folk har sett falla sedan 1908. Det ska nog gå att orkar vänta i några timmar till.

Gott nytt år – 0 timmar kvar. Och plötsligt är alla timmar förbi. En halvtimme innan tolvslaget kom en kille från ett kamerateam förbi, han undrade om några av oss planerade att kyssas på tolvslaget. Nohemi sneglade lite på en av bröderna från Cuba men i slutändan blev det ändå ett nej. Inga nyårskyssar detta året. Men magiskt blev det ändå. När mängder av konfetti faller från skyn och New York, New York med Frank Sinatra spelas glömmer du kylan. Du glömmer all väntan. Gott nytt år. 

Konfetti, Frank Sinatra och ett gott nytt år. 

Och nu då? – 24 timmar senare. Så för att sammanfatta kvällen; nyårsafton på Time Square är häftigt. Så häftigt att jag skulle göra det igen? Nej, absolut inte. Häftigt nog att jag tycker att du ska göra det? Ja, någon gång i livet. Att spendera mer än tolv timmar på en kvadratmeter för att se en boll falla på tolvslaget låter inte så lockande. Men jag har fått flera nya vänner från världens alla hörn. Och en punkt mindre på min bucketlist.

Förresten, missa inte att kolla på denna video direkt från Time Square så kan ni själva avgöra om firandet verkar vara värt all denna hype: 


Amalia Nordås

Related posts