Nyheter 

Silvana Imam – drottningen av Sverige

När Silvana Imam går upp på scen sprakar hon och är sin egna naturkraft. Vartenda ord som rappas i micken markeras hårt och det märks att låttexternas budskap handlar om en pågående kamp – eller ännu bättre, en revolution.

Idag vet nog alla vem Silvana Imam är. 2014 var året vi inte bara minns som supervalåret – 2014 var året Silvana Imam släppte sin EP Tänd alla ljus och hon tände verkligen alla ljus i Sverige. En kvinnlig hiphop-stjärna som tog över och ändrade på hela hiphop-Sverige under en natt. Med låttexter som ”tack gud jag är homo” och ”jag är rappens Liberace, som att nån ska överträffa mig? Aldrig!” satte Silvana Imam någon slags standard om att hon inte är här för att klappa på patriarkatet som även styr musikbranschen, hon är här för att förändra på normerna och framförallt krossa patriarkatet.

Ur boken Silvana. Med citat från låten För Evigt.

Efter EP-släpp och otroligt många turnéer, efterlängtat album-släpp, massvis av intervjuer i media, vunnit stora musikpris så som P3 Gulds prestigefyllda Guldmicken och flertal Grammisar, årets textförfattare, släppt egen bok och dessutom fått egen dokumentär på bio som vann årets bästa dokumentärfilm på Guldbaggegalan – så kan vi definitivt konstatera att Silvana Imam är en utav Sveriges största hiphop-artister vars framgång hon absolut är värd.

Silvana blev drottningen över Sverige, hon har skapat en helt ny jargong inom hiphop-kulturen i Sverige och hon har förmedlat och utbildat mer genusvetenskap genom sina låttexter till folk än vad en skolgång någonsin skulle kunnat göra. Silvana har visat hur starkt systerskapet är och hur viktigt det är att tjejer håller varandra om ryggen och tar hand om varandra.

”Mina tjejer är som fucking militärer. Dom krigar för att få mig längst fram på konserten. Ah mina tjejer är fucking revolutionärer.”

Varför förändrade just Silvana Imam Sveriges hiphop-kultur och vad är det med just henne som utmanar normerna? Silvana är en litauisk-syrisk-svensk lesbisk rappare som fick upp folks ögon för den intersektionella feminismen. Hon fick folk att inse att livet faktiskt inte är detsamma för den som inte är vit, har funktionsvariation, är trans eller icke-binär eller homosexuell. Fler och fler började förstå den intersektionella feminismen och hur otroligt viktig den är för feminismen och jämställdheten genom Silvanas framgång. Hon gick från att vara helt okänd till att fylla arenor. Det var första gången en kvinnlig rappare som inte följde patriarkatets normer gjorde något sånt här – och det måste krävts mycket mod och styrka för att vara den som tar ställning och vågar göra stämningen obekväm genom att visa hur de patriarkala strukturerna genomsyrar allt i vårt samhälle. Men det är nog så att de som länge varit förtryckta har fått sparka underifrån och till slut nått ytan och det är då det smäller på riktigt. Lite så skulle jag vilja beskriva Silvanas genombrott och det hon gör måste varit efterlängtat av så många andra eftersom hon backades upp av så många tjejer och icke-binära direkt.

”Men det är nog så att de som länge varit förtryckta har fått sparka underifrån och till slut nått ytan och det är då det smäller på riktigt.”

Ur boken Silvana. Silvana uppträder ofta iklädd dessa masker som kallas för pussy riot-masker.

Redan från starten av Silvana Imams karriär har hon drivit en feministisk och antirasistisk kamp. Och hon är en väldigt politisk artist. I intervjuer berättar Silvana ofta när hon får frågan om den politiska kampen hon framför, att det egentligen inte spelar någon roll om hon skriver en politisk låt eller inte – hela hon är politisk. Det handlar om att vara en kvinnlig rappare, som alltid får dumma irrelevanta frågor som en manlig rappare aldrig hade fått. Hon är en så kallad third culture kid med tre kulturer. Silvana är lesbisk och skriver mycket texter om homosexualitet och kvinnlig sexualitet som inte gjorts förut. Hon skriver låtar för kvinnor om kvinnor, vilket inte heller gjorts förut. Därför är Silvana politisk från det första steget hon intar scen.

Ur boken Silvana. Silvana ståendes på scen med ett basebollträ i handen inför ett publikhav.

De två sista åren har Silvana Imam producerat musik som inte är lika politiska textmässigt. Hon har berättat att hon ville visa att det även finns andra sidor av henne, helt vanliga sidor som alla kan relatera till. Hon har skrivit låtarom fest, kärlek, familj, sex och känslor. När Silvana släppte albumet Naturkraft, hade hon ändrat sitt sound lite och det märktes att hon ville göra musik om annat än den feministiska kampen.

Något som Silvana trycker på i många av sina låttexter är att man ska kunna få säga att man själv är bra. Silvana Imam är inte rädd för att verka för självgod i sina låtar, hon rappar om hur bra hennes karriär har gått, att hennes shower alltid är slutsålda och om hur mycket pengar hon tjänar – ”kan någon se ett nät runt mitt bankkonto?” är en rad ur låten Bulletproof Baby. Och detta är ett exempel på hur kvinnliga artister får frågor manliga artister aldrig skulle fått. Manliga hiphop-artister rappar ofta om pengaflöden men blir inte ifrågasatta kring det, men när Silvana gör det så blir det direkt en grej av det. Just därför är Silvana Imam en viktig artist i den feministiska kampen – för att hon fortsätter skryta om sig själv utan att be om förlåtelse för det.

”Två EP, ett album, IKEA, Volvo. Gick på stenar nu ett gig ger mig sex nollor. Step back, tre på buzzen som om jag vore Alonso. Kan någon se ett nät runt mitt bankkonto?”

För den som tror sig kunna undvika Silvana Imam och hennes musik blir det svårt, eftersom hon tagit över mycket utav den svenska hiphop-scenen och prisas för allt hon gör, med all rätt förstås. Silvana behövs inom hiphopen som annars är en väldigt mansdominerad genre. Silvana har bidragit med otroligt mycket och ifrågasatt i princip alla samhällets skeva normer, vilket gör att vi är på god väg i den feministiska kampen. Men detta behöver hon fortsätta göra eftersom den revolution som är på gång ska ske på riktigt. För att citera Silvana Imam från låten 10 000: ”jag vill röra om allting, jag vill fucka upp allt, jag vill göra nånting som kommer eka forever. Detta är inget skämt, mamma din dotter blev legend.”

En konsertfilm från Silvana Imams spelning på Stora Scenen, Liseberg den 25 maj 2018, där man får känna av den exalterade stämningen från publiken.
Tilda Norrlin

Related posts