Kultur Nyheter 

Musikhjälpen – där din musik räddar liv

Igår kväll avslutades en av Sveriges finaste veckor, Musikhjälpen. Detta år har Musikhjälpen befunnit sig i Lund och temat var ’Alla har rätt att funka olika’. Årets programledare var P3-profilen Farah Abadi, artisten Daniel Adams-Ray och skådespelaren William Spetz. Programledarna tillsammans med svenska folket drog in 50 550 204 kronor och 606 337 engagemang. Och en del utav hur man kunde bidra till årets Musikhjälpen var, som alla tidigare år, att önska en låt.

I Musikhjälpens spellista på Spotify där alla de önskade låtarna som spelades upp finns med är det runt 1200 låtar. Det fina med Musikhjälpen är att mycket låtar som annars inte spelas i en radiokanal som P3 får ta plats – så som The Final Countdown med Queen, I Want You Back med The Jackson 5 och I Wanna Dance With Somebody med Whitney Houston.

När man önskar en låt till Musikhjälpen är det musikredaktörerna från P3 som tar emot önskningarna, går igenom dom och sedan väljer ut vilka låtar som ska få spelas. Här tar musikredaktörerna hänsyn till hur många gånger en låt har spelats och de försöker även få en bra blandning av musiken. Men visst är det så att viss musik spelats mer och specifika låtar med särskilda artister har helt klart tagit mer plats än andra under Musikhjälpen-veckan.

Live-framträdanden med superaktuella artister
Årets Musikhjälpen bjöd på live-framträdanden med aktuella artister som är nominerade till prestigefyllda musikpris, Benjamin Ingrosso och Imenella är nominerade till P3 Guld och Little Jinder är Grammisnominerad. Ett live-framträdande som var populärt var när Sabina Ddumba, Janice och Molly Hammar tillsammans sjöng ett fint Aretha Franklin-medley. Ett annat populärt live-framträdande var med självaste programledaren Daniel Adams-Ray som körde sina hits. Det blev även fina återseenden med förra årets programledare Molly Sandén och förra årets resande reporter Linnea Henriksson. Andra artister som sjöng live var Silvana Imam, Oscar Zia och Tove Styrke. Världskända Jamie xx körde ett DJ-live set med grymma mixar.

Musikhjälpen är bra på att bjuda in aktuella artister som vanligtvis spelas mycket i P3 som publiken vill se. Musikhjälpen gick även ut ett tag innan veckan drogs igång och frågade vilka artister som var mest efterfrågade där publiken fick chans att vara med och påverka valen av artister till buren. De artister som körde live under årets Musikhjälpen var helt enkelt superaktuella och många utav artisterna bär på stora namn – men det är nog så att man som artist gärna spelar live under Musikhjälpen, eftersom det kommit att bli en stor del av Sveriges musik där man får chans att synas och höras på ett annat sätt inför en lite annorlunda målgrupp än vad man kanske är van vid.

Självklara låtönskningar – men dessa borde också spelats…
Årets låtönskningar förvånar mig inte jättemycket, är man någorlunda med i populärkulturens trender kan man förstå låtönskningarna. 
Ett personligt favoritband som tyvärr fick lämna sin plats var Kent, som låg på den femte mest önskade artisten/bandet. Jag hade velat att Whitney Houston spelades oftare (hon spelades bara en gång, och det var under var de sista timmarna innan Musikhjälpen var slut) för Williams skull, hans min när Whitney Houston äntligen fick spelas är strålande. Sen tycker jag självklart att min önskelåt borde spelats, vilket var Mästerort med Fricky, men hans Aqua Aura spelades så jag kan ändå vara nöjd.

Konceptet att önska en låt, och därmed bidra med pengar för allas rätt att funka olika är en så liten ansträngning från vår sida men gör så otroligt mycket för andra. Därför är verkligen Musikhjälpen en av Sveriges finaste veckor.

Musikhjälpen-klassikerna” är återkommande i önskningarna
Det finns vissa artister och låtar som återkommer varje år till Musikhjälpen, där budskap i låtarna kan relateras till den solidaritet och kärlek Sverige visar under veckan då Musikhjälpen är, och det är oavsett tema. Här presenteras de fem mest önskade låtarna och artisterna under Musikhjälpen-veckan. 

Tilda Norrlin

Related posts