Nyheter 

Fler kvinnor misshandlas i december

Julen är snart här. En högtid fylld av glädje och god mat för vissa. Dagar fyllda av rädsla för andra. Högtider fyllda med stress och alkohol innebär en ökad risk för de som lever i destruktiva förhållanden. 

Julhelgen fylld med stress och alkohol kan vara en stor risk för många som lever i en våldsam relation. Efter jul brukar antalet anmälningar om kvinnomisshandel gå upp. Polisen uppmanar nu, på sin hemsida, att alla som är utsatta för våld ska anmäla.
– Anmäler man inte finns det ingen möjlighet att få brottet utrett och förövaren lagförd. Men också för att det kan hindra gärningspersonen att fortsätta begå brott, säger Emma Ramstedt, verksamhetsutvecklare inom brott i nära relation på utvecklingscentrum Väst.

Social isolation
Det är långt ifrån alla som lyder polisens råd. Enligt Kvinnofridslinjen är det vanligt att en kvinna i en destruktiv relation blir isolerad och tappar sina sociala kontakter. Detta är ofta en konsekvens av att mannen förbjuder henne att träffa vänner och göra saker på egen hand. Tillslut kan mannen vara den enda känslomässiga kontakt som kvinnan har kvar. Då är steget till att våga lita på polisen och anmäla väldigt stort. Praktiska och ekonomiska skäl kan också spela in på kvinnans beslut.

Fråga vad som hänt
Det enda som kan behövas för att en kvinna ska ta steget och anmäla kan vara att en person i hennes omgivning lägger märke till vad som pågår. Att någon vågar fråga och visar att den ser vad som har hänt kan vara avgörande, enligt polisen.

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa. Stödtelefonen är öppen dygnet runt, året runt. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Amalia Nordås

Related posts